19 de nov. 2012

EL PROGRAMA SENSE FICCIÓ I LA POBRESA

71 televisions de tot el món, unides en un projecte comú 


Televisió de Catalunya estrena un dels projectes internacionals més importants fets els últims anys. Més de 70 televisions de tot el món, la majoria públiques, s’han posat d’acord per produir i emetre vuit documentals que toquen diferents aspectes del principal problema de la humanitat: la lluita contra la pobresa.



Televisió de Catalunya estrenarà la sèrie dins el programa “Sense ficció” de TV3, el 20 de novembre, amb l’episodi “Doneu-nos els diners". Què es pot fer per canviar el món”. Amb iniciatives com ara els concerts Live Aid, molts famosos s’han convertit en activistes de la lluita contra la fam. Els músics Bob Geldof i Bono són, segurament, els més populars d’aquests nous paladins de la justícia econòmica. Però els seus projectes han servit per alliberar milions de persones de la pobresa? Aquest documental en busca la resposta.

Diumenge 25 de novembre, coincidint amb moltíssimes televisions, al programa “Grans documentals” del 33 s’emetran dos documentals:




“Pobres de nosaltres. Història animada de la pobresa”. Sempre hi ha hagut persones pobres, però la manera com la societat les veu ha evolucionat. 

“Mares Solars. Les dones combaten la pobresa millor que els homes?”. El documental està centrat en la Rafea, las segona esposa d’un beduí, seleccionada per estudiar a l’Índia, per aprendre a instal·lar panells solars a les cases. Per fer-ho haurà de superar tot tipus d’obstacles.

El 28 de novembre a “60 minuts”, “Park Avenue: els diners, el poder i el somni americà”. Un retrat d’un dels carrers mes coneguts de Nova York, que travessa tot Manhattan i fins i tot penetra al Bronx. L’avinguda demostra com en els últims 30 anys als Estats Units la desigualtat entre rics i pobres s’ha disparat.



El 2 de desembre, a “Grans documentals”, s’emeten dos treballs mes:

“Benvinguts al món". Què és pitjor, morir pobre o néixer pobre? Cada any arriben al món 130 milions de criatures, cap de les quals decideix on neix ni com viurà. Un recorregut per diferents parts del món per conèixer l’última generació de nens i nenes.

“Estudiar, estudiar”, per a què serveix estudiar, centrat a la Xina. El documental exposa com a la Xina, la indústria més lucrativa és la de l’ensenyament.

El 5 de desembre a “60 minuts”“La febre de la terra”, com podem alimentar tots els habitants del planeta?” Centrat a Mali , on el 75 per cent dels habitants són pagesos, ensenya com potències econòmiques com la Xina o l’Aràbia Saudita estan llogant moltes terres per transformar-les en explotacions agrícoles.



I finalment el dia 12 de desembre, a “60 minuts”“El saqueig de l’Àfrica”: els beneficis de les empreses han de tenir un límit. Un documental que demostra com els grans beneficis de les explotacions mineres de l’Àfrica no queden als seus països sinó que van a parar a llocs com ara Suïssa.