29 d’oct. 2010

Activitat 4.- El cas de la dona assassinada

Marta, una dona jove casada fa dos anys, que se sent abandonada pel seu marit, en Carles, excessivament ocupat pel seu treball.
Fa uns mesos Marta va demanar a en Carles que reduís els seus viatges de negocis i li dediqués més temps a la relació. Ell li va dir que era un bon moment laboral per a ell i que en un parell d’anys esperava ascendir en l’empresa i cobrar més diners. Marta li va recordar que no necessitàvem més diners i que estava canviant molt des que es van conèixer. Que abans valorava més la relació i no tant el prestigi que la seva li donava.
El cas és que Marta, durant un dels múltiples viatges de negocis del seu marit es deixa seduir per Robert (un solter molt atractiu) i va a passar la nit a casa seva, a l’altre costat del riu.
A l’endemà, de matinada, per a tornar a casa abans que el seu marit torni de viatge, es veu obligada a creuar el pont.
Però en el pont veu un boig amenaçant que li impedeix el pas.
Fuig corrents i demana un taxista que la porti a casa, però li comenta que no porta diners i que li donarà en arribar. El taxista es nega. Ella li explica que ha vist un home amb aspecte de boig que li barrava el pas, però tot i això, el taxista es nega a treballar sense cobrar.
Aleshores torna a casa de l’amant i li demana diners, però aquest es nega, i li recomana, sense ganes d’escoltar, mig adormit, que marxi més tard, quan sigui de dia.
Com últim recurs va a casa d’un amic solter que viu molt a prop. Aquest es nega a deixar-li els diners o a acompanyar-la, perquè segons explica, ell sempre ha estat enamorat d’ella i amb això que ella li explica se sent molt decepcionat.
Decideix provar de nou de creuar el pont, pensant que potser aquell home és inofensiu. Però no és el cas, i el boig la mata.
¿ Quin dels 5 personatges (la dona, el marit, l’amant, l’amic, el taxista) pot ser considerat responsable de la seva mort?. Classifica’ls per ordre de responsabilitat decreixent (descartem el boig per ser boig).Primer individualment, després en petit grup i després en grup classe.
Valors possibles: amistat, fidelitat, tradició familiar, prestigi social, comoditat, seguretat, ajuda als altres, diversió, sinceritat, llibertat, tranquilitat, independència, bellesa, egoïsme…
Idea que  cerquem que surti: segons els valors amb els que ens movem, pensarem d’una manera o una altra, ni millor ni pitjor que altres companys. Intentar “unificar” el possible culpable no té gaire sentit ja dependrà molt dels valors que nosaltres creiem més importants. Està bé, però, aprendre a respectar altres opinions i argumentar les pròpies, sempre de forma respectuosa.

Full a imprimir per al treball a classe. 

FITXA DE VALORACIÓ
Valora de 1 a 5 el grau de responsabilitat en la mort de la protagonista (1 qui és més responsable i 5 el que menys). Justifica la resposta i anomena el valor que has tingut en compte per emetre el teu judici.
Personatge
Grau responsabilitat
Justificació-Valors.
individual
petit grup
classe
individual
petit grup
classe
La dona





El marit





L’amant





El taxista